Almond oil

Orzechy na piękne włosy

(7 votes, average: 3,00 out of 5)

Plan artykułu
    Add a header to begin generating the table of contents

    Orzechy na piękne włosy

    Głównymi przyczynami wypadania i złej kondycji włosów jest niedobór kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6) oraz witamin. Ich bogatym źródłem są orzechy, o których często zapominamy w codziennej diecie. Orzechy to najlepsza przekąska, która nie tylko doda energii, ale również dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Poniżej znajdziesz wskazówki, które orzechy wybrać, by twoje włosy stały się mocniejsze i bardziej lśniące.

    Orzechy włoskie - remedium na słabe włosy

    Orzechy włoskie są królami wśród orzechów. Ilość zarówno witamin, jak i mikroelementów w tych orzechach jest zdecydowanie większa niż w innych. Dlatego warto po nie sięgać codziennie. Dzięki bogactwu mikroelementów, są kluczowe dla polepszenia kondycji włosów. Niedobór składników mineralnych prowadzi do ich łamliwości, a nawet łysienia. Orzechy włoskie mają dużo witamin, m.in. A, E, C i K. Poza tym zawarta jest w nich miedź, która wpływa na pigmentację włosów, co opóźnia siwienie.

    Orzechy laskowe - odżywka dla zniszczonych włosów

    Orzechy laskowe są również ważnym źródłem dobrych tłuszczów, a przy tym wybornie smakują. Są bogate m.in. w żelazo, które wzmacnia osłabione i cienkie włosy. Orzechy laskowe, dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, regulują wydzielanie się sebum. Fosfor to składnik odżywczy, którego brak objawia się wypadaniem włosów. Magnez i potas wpływają na odbudowę zniszczonych włosów, ich regenerację i zdrowy wygląd. Spożywanie nawet niewielkiej ilości orzechów laskowych sprawi, że włosy staną się bardziej elastyczne i mocniejsze.

    Migdały - na zdrowe włosy i skórę głowy

    Spożywanie nawet kilku migdałów dziennie znacznie odżywi twoje włosy oraz skórę głowy. Orzechy te posiadają wiele witamin (A, E, C, K, witaminy z grupy B) oraz wiele składników odżywczych. Można jeść je na surowo, jako samodzielną przekąskę albo jako dodatek do słodkich wypieków. Ze słodkich migdałów wytwarza się kosmetyczny olejek do włosów oraz jadalny olej, który może być używany do deserów lub ciast, bo nadaje im przyjemny, słodkawy aromat.

    Bottle of almond oil with almonds

    Orzechy nerkowca - redukuje produkcję sebum

    Oprócz wielu witamin, orzechy nerkowca zawierają selen oraz cynk, który wzmacnia włosy i zapobiega łysieniu. Cynk polecany jest osobom posiadającym łamliwe bądź przetłuszczające się włosy, ponieważ ogranicza produkcję sebum. Orzechy nerkowca mają mniejszą kaloryczność niż inne orzechy, dlatego można je jeść właściwie bez ograniczeń. Regularne ich spożywanie odpłaci się zdrowymi włosami, które są gęste i się nie rozdwajają.

    Orzechy brazylijskie - środek na łamliwe i suche włosy

    Orzechy brazylijskie są niezwykle bogate w selen, który jest ważnym składnikiem dla utrzymania dobrej kondycji skóry głowy. Nawet jeden orzech brazylijski dziennie wystarczy, by zaspokoić zapotrzebowanie na ten składnik. Poza tym orzechy brazylijskie zawierają witaminy z grupy B, witaminę E i cynk. Kwasy omega-3 i omega-6 nawilżają zarówno skórę, jak i włosy, przez co są one bardziej elastyczne i pełne blasku. Olej z orzechów brazylijskich wskazany jest dla osób z matowymi i łamliwymi włosami.

    Orzeszki ziemne - naturalna biotyna na piękne włosy

    Inaczej orzechy arachidowe, zawierają biotynę, czyli witaminę B7. Jej niedobór prowadzi do wypadania włosów oraz złej kondycji skóry głowy. Poza tym fistaszki bogate są w witaminę B3, zdrowe kwasy tłuszczowe i składniki mineralne, np. potas. Nawet niewielka ilość orzeszków ziemnych lub naturalnego masła orzechowego wzmacnia włosy, stymuluje ich porost i pomogą pozbyć się łupieżu. Orzechy arachidowe są bardzo kaloryczne, dlatego idealnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska w pracy, szkole lub podczas uprawiania sportu.

    Dieta bogata w orzechy receptą na zdrowe włosy?

    Dzięki diecie bogatej w orzechy włosy przestają wypadać, stają się gęste, mocne i błyszczące. Orzechy można jeść jako samodzielną przekąskę lub dodatek do sałatek, deserów czy muesli. Zaleca się spożywanie nie tylko wyżej wymienionych orzechów, ale również orzeszków piniowych, pekan, makadamia, pistacji czy nawet kasztanów. Kokos również uważany jest za orzech, a wytwarzany z niego olej jest jednym z najbardziej popularnych składników kosmetycznych. Różne rodzaje orzechów oraz różne ich zastosowania w kuchni urozmaicają codzienną dietę. Warto pamiętać o spożywaniu garści różnych orzechów codziennie. Nasze włosy odwdzięczą się nam za to zdrowym wyglądem i połyskiem.